Vraag jouw exemplaar van de Snelgids 'In 4 stappen stoppen met ongewenst eetgedrag' t.w.v. € 47 GRATIS aan
Klik hier voor info & aanvraag

Page content

Het geheim van blijvend gewichtsverlies

article content

Het geheim van blijvend gewichtsverlies

dat niets met voeding heeft te maken

Meer dan 20 jaar bekritiseerde ik mijn lichaam. Haatte wat ik zag in de spiegel en schold ik mezelf uit voor mijn onvolmaaktheden. 24/7 had ik negatieve gedachten over mijn lichaam.

Ik dacht dat kritiek en zelfhaat dè manieren waren om mezelf te motiveren, waardoor ik het lichaam zou krijgen die ik zo wanhopig wenste.

Na jarenlang het bewaren van verschillende kledingmaten; het verliezen èn weer terugkrijgen van dezelfde 25 kilo, herinner ik me die ochtend als een levensveranderende openbaring.

Ik werd wakker en stond naakt voor de spiegel om elk deel van mijn lichaam te onderzoeken. Ik wilde zien of mijn maag platter was, of mijn dieet werkte en of ik eindelijk kon glimlachen naar het lichaam dat naar me terugstaarde.

Die ochtend was ik het lichtst dan ik ooit was geweest. Eindelijk had ik bereikt wat ik al vele jaren probeerde te bereiken!

Toch had ik nog steeds dezelfde gedachten van zelfhaat en kritiek wanneer ik keek ik in de spiegel. Ik haatte mijn buik, vond mijn heupen te dik, etcetera. Ik overtuigde mezelf dat ik nog meer gewicht moest verliezen en geloofde dat ik mijn buik moest verbergen onder wijdvallende kleding.

Pas toen drong het tot me door

Zelfacceptatie is de sleutel tot blijvend gewichtsverlies

Ik realiseerde me dat ik het àl die tijd helemaal verkeerd had aangepakt!

Mezelf haten en mijn lichaam bekritiseren had nog geen enige blijvende verandering in mijn leven gebracht. Elke kritische gedachte bracht nog meer haatdragende gedachten. Natuurlijk had ik gewicht verloren en had dat mijn lichaam verandert. Desondanks zat ik nog steeds gevangen in de dieet en eetbui cyclus. Ik wilde die kritische, tegenwerkende stemmen in mijn hoofd stoppen, die me vertelden dat ik walgelijk was.

Het is niet het uiterlijk dat er echt toe doet. Het is wat ik voel vanbinnen. Ik wil in de spiegel kijken en weten dat er van me gehouden wordt. Wanneer ik mooi ben, zoals ik ben, dat volledig los staat van mijn gewicht.

Pas toen ik stopte met het vechten tegen mijn lichaam, het met vriendelijkheid begon te behandelen en het voorzichtig begon te aanvaarden, kon mijn lichaam terugkeren naar zijn natuurlijke balans. De eetbui en dieet cyclus waarin ik me had verschanst, begon haar greep op me te verliezen toen ik van zelfhaat en kritiek verschoof naar acceptatie en zelfliefde.

Hier is waarom zelfacceptatie de sleutel is tot blijvend gewichtsverlies

Zelfhaat is nooit een duurzame motivator

Overal waar je kijkt wordt je 'geleerd' om jezelf te haten en af te straffen, om daarmee een  'beter' lichaam te kunnen krijgen. Maar dat is helemaal verkeerd! Zelfhaat zal je nooit brengen waarnaar je het meest verlangt: vrede met je lichaam en bevrijding van je haatliefde-relatie rond voedsel.

Je zal nooit genoeg hekel kunnen hebben aan jezelf om de blijvende verandering, die je wanhopig wilt voor je lichaam, te creëren! Zelfhaat houdt slechts de negatieve, destructieve mentaliteit in stand.

Als je probeert je lichaam te 'modelleren' of te 'verbeteren' straf je jezelf. Je beperkt wat je eet, je rent elke dag 45 minuten op de loopband en straft jezelf als je afwijkt van je strenge dieet en regels rond lichaamsbeweging. Dit houd je niet vol. Op den duur val je van de wagen, omdat zelfhaat en straf je niet motiveert voor de lange termijn. Aardig zijn voor jezelf en acceptatie zijn de duurzame motivatiemiddelen die zorgen voor grote verschuivingen en veranderingen.

Je kan niet op een ongelukkig pad zijn en aan het einde vreugde verwachten, toch?! Voor meer dan de helft van mijn leven (ik ben nog net geen 40 jaar) dacht ik dat als ik mezelf genoeg dwong om te diëten, ik wel de plek zou bereiken waar ik mijn lichaam kon accepteren. De verrassende realiteit van deze overtuiging...het is een illusie!

Je moet leren om te omhelzen waar je nu staat, je onvolmaaktheden accepteren en van jezelf houden. Dus als je wilt komen waar je wilt zijn, hou dan van jezelf, zowel op je dunst als op je zwaarst. Zelfliefde is niet afhankelijk van je gewicht. Het vervult je van binnenuit, omdat je weet dat, wat er ook gebeurt, je die liefde verdient!

Acceptatie zorgt voor bewustwording

Om je gewoonten en patronen rond gezondheid (incluis gewichtsverlies) te veranderen, moet je je bewust zijn van wat er gaande is in jou. Er is geen externe oplossing die ooit jouw innerlijk verlangen naar acceptatie en liefde zal bevredigen. Wanneer je jezelf begint te accepteren waar je NU staat, is dat is wat je in staat stelt om te zien welk gedrag en gewoonten je niet langer dienen.

Op jouw succes!

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Print Friendly

Comment Section

0 reacties op “Het geheim van blijvend gewichtsverlies

Plaats een reactie


*


GRATIS
Klaziena Waerts
Zelf heb ik bijna 25 jaar enorm last gehad van emotie eten en eetbuien. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Om jou veel leed, frustratie, schaamte en schuld te besparen is het mijn doel jou weer te laten genieten van eten zonder schaamte of schuldgevoel. Kortom, je krijgt weer een gezonde emotionele - ook wel 'harmonieuze' relatie met eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)