Vraag jouw exemplaar van de Snelgids 'In 4 stappen stoppen met ongewenst eetgedrag' t.w.v. € 47 GRATIS aan
Klik hier voor info & aanvraag

Page content

article content

3 mythes over teveel eten. Geloof jij deze?

De nogal opdringerigere dieet-industrie bombardeert jou voortdurend bombardeert met het nieuwste (en beste manier) om teveel eten de kop in te drukken. Het is dus verre van verwonderlijk dat praktisch iedereen in de war is over wat te doen.

Je hoort tegenstrijdige informatie over wat je zou moeten eten. Nieuwe ideeën vinden elke week de media. De schappen van de drogisterij over hoe gewicht te verliezen en niet teveel te eten.

En met al deze overload aan informatie en 'adviezen', ervaar je een gevoel van wanhoop en frustratie wanneer je 'niet teveel eten' niet onder controle schijnt te kunnen krijgen.

Meestal heb je wel de controle op elk ander gebied van je leven. Maar als het op 'eten' aankomt lijkt dit je tegen te houden om voluit te kunnen leven. Als voormalig emo eter en serie-dieëter weet ik hoe frustrerend voedsel kan zijn.

Ik wil een aantal overtuigingen verjagen die je gevangen kunnen houden op een plek van frustratie en hopeloosheid. Het kennen van de waarheid kan je helpen enige vrijheid te ervaren in je reis naar een gezonde emotionele relatie met eten. De drie grootste mythes van teveel eten zijn:

#1 Als je teveel eet ben je een mislukkeling

Wanneer je je leven afwisselend doorbrengt tussen het starten van een dieet op maandag en vervolgens zeven stukken pizza eet op vrijdagavond, is het gemakkelijk om je een mislukking te voelen. De diepe wanhoop nabij zijn doordat je dieet weer is mislukt kan je zwaar vallen. Maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de 'grondregel' van teveel eten.

De realiteit is dat teveel eten en op dieet zijn, hand in hand gaan. Als je op dieet bent, zul je uiteindelijk teveel eten. De basis van een dieet is dat je je aan een voedingsschema houdt. Uiteindelijk zal je er vroeg of (meestal niet veel) later er vanaf wijken. Garantie verzekerd!

De druk - zeg maar gerust stress -  om op een (zeer) afwijkende
manier te eten kun je gewoonweg niet altijd volhouden,
dus is teveel eten onvermijdelijk!

De stress en spanning van jezelf te dwingen om op een voor afwijkende manier te eten èn vol te houden is niet bedoeld om zodanig te leven op lange termijn. Uiteindelijk komt je lichaam in opstand en wilt dan al het voedsel dat je het hebt verboden, hebben.

Het is dus de dieet-industrie die ervoor zorgt dat jij je een mislukking voelt! Het is gewoon de basis - het 'oorzaak-gevolg principe' van elk dieet.

Wanneer je begint je door jezelf opgelegde eetregels te laten gaan en je niet langer te hechten aan een of ander voedselschema,kun je ook niet meer 'afwijken van zo'n schema' waardoor je je ook geen mislukking hoeft te voelen. 🙂

#2 Je moet teveel eten gewoon accepteren

Teveel eten hoeft niet een probleem te zijn waarmee je je hele leven worstelt. Toen ik vocht tegen emo eten en eetbuien, dacht ik dat het gewoon iets was dat bij mij hoorde; dat eetbuien iets was wat ik moest accepteren. Ik ben eeuwig dankbaar dat een klein deel van mij niet de hoop opgaf, dat dit deel blijkbaar besefte dat er een andere manier was om te leven.

En hier is het. Teveel eten kan onder controle worden gekregen door middel van leren om naar de behoeften van je lichaam te luisteren, waarde te hechten aan je diepere verlangens, het verwerken van je emoties, je beperkende overtuigingen overboord gooien, en begrijpen waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt rond voedsel.

De manier waarop je eet is een symptoom. Er is iets dieper gaande dat je moet genezen om de vrede en vrijheid die je echt wenst te vinden.

Teveel eten is een manier waarop we omgaan met emoties en reageren op (intense) ervaringen. Het is hoe we hebben geleerd om te gaan met lastige situaties. En het is niet jouw schuld! Het is iets wat je hebt geleerd (bewust of onbewust), en het goede nieuws is dat je ook nieuw eetgedrag kunt creëren. 🙂

#3 Teveel eten zorgt ervoor dat àlles uit de hand loopt

Je wordt overspoeld met berichten die je vertellen dat je je gewicht onder controle moet hebben en daarvoor je je aan een streng voedingsschema moet houden . En als je moeite hebt met eten en problemen hebt met je gewicht is het idee van het loslaten van deze controle angstaanjagend.

Maar volledige controle over je eten is echt een illusie. Hoe strakker je je probeert te houden aan een inname van een beperkte hoeveelheid calorieën en/of alleen specifieke voedingsmiddelen te eten, hoe groter de kans is dat je uiteindelijk teveel gaat eten.

Wij creëren regels om het gevoel van controle te hebben, maar dit is slechts een schijn van controle. In werkelijkheid: hoe strakker we dit proberen te regelen, hoe minder controle we eigenlijk hebben.

Als je het los kunt laten (al is het maar een klein beetje), voel je meer vrijheid. Hoe meer vrijheid je voelt met betrekking tot eten, hoe kleiner de kans is dat je teveel eet. Het is de ironie van loslaten en juist in het loslaten vind je kracht en macht. Als je - beetje bij beetje - loslaat besef je dat je meer het gevoel van controle hebt.

Vaak zijn onze grootste strijd onze beste leraren. En zo is het ook bij teveel eten.

Als je jezelf toestaat de waarheden van deze mythen te laten zinken in je hart, helpt het je bij het zetten van een stap in de richting van het vinden van vrijheid op het gebied van eten.

Laat me weten in het commentaarveld hieronder aan in welke mythe(s) jij je herkent en hoe je daarmee omgaat en/of gaat veranderen.

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Print Friendly

Comment Section

1 reactie op “3 mythes over teveel eten. Geloof jij deze?


Door Lucia op 9 november 2016

Alle 3 mythes zijn heel moeilijk om niet te geloven. We worden er dagelijks mee gebombardeerd in allerlei ('social') media.
1 en 3 gaan hand in hand. Er wordt al te gemakkelijk beweerd dat iedereen het moet kunnen om niet te overeten. Kun je zo iets gemakkelijks niet, dan zal je voor de rest ook waarschijnlijk niets kunnen. Een hardnekkig misverstand in alle lagen van de bevolking.
De 2e wíl ik niet geloven. Het lijkt meestal gezegd te worden door mensen uit een groep die het zelf prettiger vinden als jij berust in je situatie en hun gloriemomenten daarbij niet in de weg staat.
Veelal wordt een dergelijke aanbeveling gedaan onder het mom van houden van jezelf zoals je bent. Daarbij wordt dan helemaal voorbij gegaan aan de beleving dat er heel iemand anders bij jou van binnen verborgen zit die nu nog onder een laagje zit en (nog) niet goed uit de verf komt.

Niet alles is simpel.

Plaats een reactie


*


GRATIS
Klaziena Waerts
Zelf heb ik bijna 25 jaar enorm last gehad van emotie eten en eetbuien. Gelukkig heb ik toen ontdekt hoe ik mezelf kon helpen. Om jou veel leed, frustratie, schaamte en schuld te besparen is het mijn doel jou weer te laten genieten van eten zonder schaamte of schuldgevoel. Kortom, je krijgt weer een gezonde emotionele - ook wel 'harmonieuze' relatie met eten. Graag geef ik mijn ontdekking door :)